Czeska Gastronomia



Specjały mięsne, tradycyjne słodkości lub wspaniałe piwo.
To wszystko i jeszcze wiele więcej oferuje czeska kuchnia.

Czeska kuchnia – zarówno w wydaniu tradycyjnym jak i nowoczesnym – łączy w sobie wiele różnych wpływów.
Dania tradycyjne często mają swoje korzenie daleko poza granicami Czech. Proszę spróbować na przykład gulaszu,
pieczeni wołowej w sosie warzywnym ze śmietaną (svíčkova)
z knedlikiem lub kaczki pieczonej z kapustą zasmażaną.
Nie tylko wegetarianie docenią ciekawe danie, jakim jest ser smażony. A co wypić do dobrej kolacji?
Tradycyjny czeski lager lub likier ziołowy Becherovka na dobre trawienie. Czeska kuchnia to również słodycze.
Czy wiedzą Państwo, co to są frgály albo jak smakują tradycyjne wafle zwane lázeňské oplatky? Proszę przyjechać i skosztować!

zimowe specjaly kuchni czeskiej
Zimowe specjały kuchni czeskiej

Kiedy nadchodzi zima, bardziej aktywni cieszą się na nadchodzący sezon narciarski i łyżwiarski, ale większość z nas zaczyna się oblizywać na myśl od wspaniałych zimowych przysmakach. Zima to czas mięsiwa, przysmaków ze świniobicia oraz gęstych zup – najlepiej takich, w których przysłowiowa łyżka stoi!

Już nasze babcie wiedziały…


…że nic nie rozgrzewa tak jak zupa, kiedy zmarznięci wracamy z nart lub zimowych spacerów. Dzięki dużej ilości sezonowych warzyw daje mnóstwo witamin i doskonale zaspokaja apetyt. Do tradycyjnych czeskich zup należy między innymi karkonoski żur, nazywany tu kyselo, gotowany na zakwasie, z dodatkiem grzybów, cebuli, jajek i ziemniaków. Potrawa ta przekroczyła już granice swojego regionu i stała się częścią tradycyjnej czeskiej kuchni. Do gęstych, zimowych zup doskonale nadają się nasiona strączkowe, zwłaszcza groch, soczewica czy fasola. Zasmakuj też w tradycyjnej zupie ziemniaczanej czy kremowej zupie dyniowej, które często podawane są w małych, wydrążonych bochnach chleba.

Dla osób pragnących skosztować czeskich specjałów i tradycyjnych potraw regionalnych

Projekt Czech Specials obejmuje ciekawe, wysokiej jakości restauracje, które dobrze gotują dania kuchni czeskiej i regionalnej w formie tradycyjnej i nowoczesnej. Restauracje, które otrzymują to wyróżnienie, muszą spełniać surowe kryteria, więc goście mają pewność, że spróbują prawdziwej kuchni czeskiej, kładącej nacisk na korzystanie z produktów sezonowych i lokalnych. W karcie dań tych restauracji zawsze znajdą Państwo co najmniej jedną zupę i dwa dania główne z tych najlepszych, jakie kuchnia czeska ma do zaoferowania. I nie ma znaczenia, czy pójdą Państwo do restauracji w Pradze, Libercu lub Karlowych Warach.

czech-specjals