logo spcopole

Gastronomia Czeska

Specjały mięsne, tradycyjne słodkości lub wspaniałe piwo. to wszystko i jeszcze wiele więcej oferuje czeska kuchnia.

Czeska kuchnia – zarówno w wydaniu tradycyjnym jak i nowoczesnym – łączy w sobie wiele różnych wpływów.
Dania tradycyjne często mają swoje korzenie daleko poza granicami Czech.
Proszę spróbować na przykład gulaszu, pieczeni wołowej w sosie warzywnym ze śmietaną (svíčkova) z knedlikiem lub kaczki pieczonej z kapustą zasmażaną. Nie tylko wegetarianie docenią ciekawe danie, jakim jest ser smażony. A co wypić do dobrej kolacji?
Tradycyjny czeski lager lub likier ziołowy Becherovka na dobre trawienie. Czeska kuchnia to również słodycze.
Czy wiedzą Państwo, co to są frgály albo jak smakują tradycyjne wafle zwane lázeňské oplatky? Proszę przyjechać
i skosztować!

Czeska kuchnia i produkty regionalne

Najsmaczniejsze specjały

Do czeskich specjałów należą zarówno dania mięsne, jak i bezmięsne. Dania wymagające skomplikowanych przygotowań, ale także dania, które łatwo przygotować w domu i które smakują całej rodzinie.
W czeskiej kuchni można znaleźć takie pyszności jak pieczeń wieprzowa z kilkoma rodzajami knedlików i kapustą, ale także zwykły placek ziemniaczany z przyprawami, smażony na smalcu lub knedliki (kuleczki) z twarogu nadziewane owocami i polane roztopionym masłem.
Do ciekawych dań kuchni czeskiej, które koniecznie trzeba spróbować, należą dania warzywne i z roślin strączkowych, mięso z królika i dziczyzna.
 I nie możemy oczywiście zapomnieć o wspaniałych sosach, zupach i słodkich przysmakach, takich jak drożdżowe buchty z powidłami i kołacze, które Czesi tak kochają.
Jeżeli wybiorą się Państwo do Czech Południowych do regionu Třeboňsko z niezliczoną liczbą
stawów, na pewno muszą spróbować wspaniale przygotowanych świeżych ryb słodkowodnych.

Piwo i browary

Piwo i Republika Czeska są nierozłączne!

Pojęcie „czeskie piwo“ jest znane i cenione daleko poza granicami Republiki Czeskiej. A dla koneserów piwa jest synonimem najlepszych lagerów na świecie. Który z piwnych ekspertów nie zna takich marek, jak Pilsner Urquell z Pilzna, Budweiser z Czeskich Budziejowic, Kozel, który jest produkowany niedaleko Pragi czy Krušovice z Czech Środkowych. Jednym słowem piwo jest tradycyjnym napojem alkoholowym, które w Czechach znajdziemy prawie na każdym kroku. To właśnie tu powstał najpopularniejszy rodzaj piwa – piwo dolnej fermentacji typu pilzneńskiego, w skrócie nazywane pils od miejsca powstania – Pilzna. Browarów w Czechach mamy ponad 400, niektóre duże, które eksportują piwo na cały świat, inne małe, z rodzinną tradycją i zróżnicowaną ofertą. Dobrego piwa można napić się w typowych czeskich gospodach, w renomowanych restauracjach albo w ramach wycieczki bezpośrednio w jednym z browarów. A dla tych z Państwa, którzy chcą wszystkimi zmysłami delektować się złotym trunkiem, Czeska Republika oferuje nawet kilka piwnych spa.

Turystyka za winem

Odkryj regiony winiarskie w Czechach i na Morawach

Republika Czeska może pochwalić się dwoma regionami winiarskimi: słonecznymi winnicami Moraw Południowych oraz historycznymi krajobrazami Środkowych i Północnych Czech. Czeskie wina słyną z wyjątkowej jakości, wynikającej z unikalnego połączenia żyznych gleb, doskonałego klimatu i wielowiekowych tradycji winiarskich. To poświęcenie rzemiosłu sprawiło, że czeskie wina zyskały renomę jednych z najlepszych w Europie i nie tylko. Dowiedz się dlaczego!

Czech Specjals

Dla osób pragnących skosztować czeskich specjałów i tradycyjnych potraw regionalnych

Projekt Czech Specials obejmuje ciekawe, wysokiej jakości restauracje, które dobrze gotują dania kuchni czeskiej i regionalnej w formie tradycyjnej i nowoczesnej. Restauracje, które otrzymują to wyróżnienie, muszą spełniać surowe kryteria, więc goście mają pewność, że spróbują prawdziwej kuchni czeskiej, kładącej nacisk na korzystanie z produktów sezonowych i lokalnych. W karcie dań tych restauracji zawsze znajdą Państwo co najmniej jedną zupę i dwa dania główne z tych najlepszych, jakie kuchnia czeska ma do zaoferowania. I nie ma znaczenia, czy pójdą Państwo do restauracji w Pradze, Libercu lub Karlowych Warach.

Restauracje, Kawiarnie i bary

Mają Państwo ochotę na coś słodkiego? Albo na wieczornego drinka? Żaden problem!

Czeska scena gastronomiczna dynamicznie się rozwija. Co roku pojawiają się nowe koncepcje, a tradycyjne miejsca są w różny sposób ulepszane. Oprócz tradycyjnych gospód i restauracji finediningowych szczególnie w większych miastach, takich jak Praga, Brno, Ołomuniec lub Ostrawa, natkną się Państwo na szeroki wybór lokali wegańskich lub eksperymentalnych bistro. Miłośnicy kawy powinni zapoznać się z bogatą lokalną kulturą kawową i wybrać się do Brna, Ołomuńca lub Pragi, by poznać tutejszą słynną scenę kawiarnianą. Może się ona poszczycić zarówno eleganckimi kawiarniami secesyjnymi z atmosferą starych dobrych czasów, jak i inspirującymi nowoczesnymi kawiarniami serwującymi wspaniałą kawę, często prażoną lokalnie. A co z życiem nocnym? W większych miastach nie brakuje miejsc, które tętnią życiem do późnych godzin nocnych. Na przykład w Brnie na stosunkowo niewielkiej przestrzeni w centrum miasta można znaleźć bary, które są znane daleko poza granicami Republiki Czeskiej

Wydarzenia gastronomiczne

Dobrze zjeść można nie tylko w restauracjach, ale także podczas wielu wydarzeń gastronomicznych.
Wysokiej jakości lokalnych lub zagranicznych potraw i napojów mogą Państwo spróbować na licznych wydarzeniach gastronomicznych, food festiwalach, festiwalach minibrowarów, różnych winobraniach lub jarmarkach wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Food festiwale odbywają się zwykle na wiosnę i w lecie, winobrania we wrześniu lub na początku października, a jarmarki w centrach miast organizowane są w związku z Wielkanocą wczesną wiosną i z Bożym Narodzeniem zimą. Do najpopularniejszych wydarzeń plenerowych z pewnością należą Festiwal Garden Food, Karlovský Gastrofestival, Festiwal chmielu i piwa w Žatcu oraz Jarmark Adwentowy w Pradze, Ołomuńcu lub Brnie

Scroll to Top